Buah gajus adalah buah yang boleh dikira sebagai buah yang unik kerana
mempunyai biji di
luar. Bijinya berbentuk seperti buah pinggang dan berwarna
kelabu. Nama saintifik pohon buah gajus ialah Anacardium occidentale dari
famili Anarcadiaceae. Nama buah ini berbeza mengikut negeri, di mana ada yang
menggelarnya sebagai jambu
monyet, buah ketereh atau jambu golok. Ia diperkenalkan ke negara kita
pada sekitar 1945-1950 oleh syarikat Penang Rubber Estate limited. Pokok gajus
ini berasal dari Brazil dan Peru tumbuh segar di kawasan tanah berpasir. Pucuk
buah gajus enak dimakan dan dijadikan ulam bagi kebanyakan orang. Selain itu
kacang dari bijinya mengandungi protein yang sangat tinggi. Buahnya yang masak harus dineutralkan
terlebih dahulu, ini kerana buah mentah rasanya agak masam kelat serta
berminyak dan tidak berapa menarik selera orang ramai.
No comments:
Post a Comment